Αρωματικό ελαιόλαδο για το φαγητό και τις σαλάτες




















Γιατί να μην έχετε έτοιμα αρωματισμένα ελαιόλαδα για να χρησιμοποιείτε στις σαλάτες και τα φαγητά σας;

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι γυάλινα μπουκάλια ή βάζα, ελαιόλαδο και διάφορα αρωματικά.


Για να τα αρωματίσετε χρησιμοποιήστε φρέσκα βότανα και μπαχαρικά σε κόκκους όπως ρίγανη, μάραθο, άνηθο, πιπέρι, θυμάρι, βασιλικό, φλούδες λεμονιού, τσίλι πιπεριά, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σκόρδο, κόλιανδρο, φλούδες λάιμ, ματζουράνα, γλυκάνισο, σιναπόσπορο, σπόρους κύμινου κλπ. ανάλογα με τα γούστα σας.

Πλύντε πάρα πολύ καλά τα φρέσκα βότανα και στεγνώστε τα σε μια καθαρή πετσέτα.
Τα βάζετα μέσα στο ελαιόλαδο και το αφήνετε για 20 ημέρες περίπου, σε ένα ντουλάπι και μετά είναι έτοιμα.
Ανακατεύετε καλά πριν από κάθε χρήση. Τα διατηρείτε πάντα μακριά από ήλιο και εστίες θερμότητας.



Ιδέες:
Για όσπρια: 5 φύλλα δάφνη + 1 ξύλο κανέλα σε 2 φλ λάδι.
Για τη ντοματοσαλάτα: 2 κλωνάρια ρίγανη, 2 κλωνάρια θυμάρι σε 2 φλ. λάδι
Για πράσινες σαλάτες:  3 κλωνάρια δεντρολίβανο και ροζ πιπέρι σε 2 φλ. Λάδι.
Για ψάρια και λαχανικά: φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι – 2 κλωνάρια ρίγανη – 2 κουτ. σούπας κόκκους πολύχρωμο πιπέρι σε 2 φλ. Λάδι.
Για μακαρόνια, ρύζι, παξιμάδια, και για ωμές ή βραστές σαλάτες: Σε 1 λίτρο λάδι, βάζετε 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού, μαζί με 2 σκελίδες σκόρδο.

Σχόλια