Γιουβαρλάκια με λαχανικά και φέτα























Υλικά για 4 μερίδες

800 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 αυγά μεσαίου μεγέθους
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
3 κουταλιές ρύζι (καρολίνα, νυχάκι ή γλασέ)
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
2 μικρά κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
1 πατάτα κομμένη σε κύβους
1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
200 γραμμ. φέτα σκληρή κομμένη σε κύβους
χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον κιμά και προσθέτουμε το ένα αυγό, το ρύζι, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια όχι πολύ μεγάλα, σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού.
Τα ρίχνουμε μαζί με τα λαχανικά σε βραστό νερό, ίσα που να τα καλύπτει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 30′. Ανακινούμε πού και πού την κατσαρόλα για να μη μας πιάσουν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε και τους κύβους φέτας και τους αφήνουμε να λιώσουν αργά με τη θερμότητα.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε το αυγολέμονο με το δεύτερο αυγό. Χτυπάμε πολύ καλά πρώτα το ασπράδι και μετά ρίχνουμε τον κρόκο και το λεμόνι. Το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο λίγο ζουμάκι που απέμεινε στην κατσαρόλα και σερβίρουμε αμέσως.


Λίγα μυστικά ακόμα

1. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε τα γιουβαρλάκια με κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Γίνονται πολύ ελαφριά και αρέσουν στα πιτσιρίκια. Μπορούμε επίσης να εμπλουτίσουμε τη σούπα με άλλα λαχανικά όπως φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο ή αρακά.
2. Για οικονομία χρόνου, πριν προσθέσουμε τη φέτα και το αυγολέμονο, μπορούμε να μεταφέρουμε τη σούπα σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς και να τη διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 3-4 εβδομάδες. Στη συνέχεια μπορούμε να αδειάσουμε τη σούπα κατεψυγμένη όπως είναι στην κατσαρόλα, να τη βράσουμε για 4-5′ και να την ολοκληρώσουμε με την προσθήκη φέτας και αυγολέμονου.

Σχόλια