Τούρτα κοκ

















Υλικά

για το παντεσπάνι
1 1/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα γάλα
1/4 της κούπας λάδι(όχι ελαιόλαδο)
2/3 της κούπας ζάχαρη
2 αυγά χωρισμένα
2 βανίλιες
1 1/2 κ.γ μπέικιν
1 πρέζα αλάτι

για το σιρόπι
1 φλ. τσαγιού νερό
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
λίγο κονιάκ(προαιρετικά)

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
4 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
1/2 φλ. τσαγιού κορν φλάουρ
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3 βανίλιες
2 κ.σ βούτυρο
φλούδα ενός λεμονιού
5 αυγά

για την επικάλυψη
170γρ κουβερτούρα γάλακτος
120γρ κρέμα γάλακτος
1 κ.γ ζάχαρη άχνη
1 κ.γ βούτυρο
1 κ.σ κονιάκ



Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν. Προσθέτουμε τους κρόκους, το γάλα, το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνουν ένα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, την ρίχνουμε στο μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
Χωρίζουμε το μείγμα στην μέση και το αδειάζουμε σε 2 ταψάκια 25 εκ, αφού πρώτα έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, την ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να αφρατέψουν. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο ένα φλ. γάλα και το ρίχνουμε ανακατεύοντας στο μείγμα των αυγών.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με την φλούδα του λεμονιού. Αφαιρούμε την φλούδα, προσθέτουμε λίγο λίγο στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε απο την φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και κατά διαστήματα ανακατεύουμε.
Σε ένα αλλο μικρό σκεύος ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και το βούτυρο. Αποσύρουμε απο την φωτιά ρίχνουμε την κομματιασμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο κονιάκ και αφήνουμε το γλάσσο να κρυώσει καλά. .
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά. Μόλις το κατεβάσουμε απο την φωτιά προσθέτουμε λίγο κονιάκ.
Σε ένα δίσκο βάζουμε το ένα παντεσπάνι και με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μισό σιρόπι σε όλη την επιφάνεια. Πάνω απο το σιροπιασμένο παντεσπάνι απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Καπακώνουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα και το σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι. Τέλος καλύπτουμε προσεκτικά -για να μην μας τρέξει- το πάνω παντεσπάνι με το γλάσο σοκάλατας. 

Σχόλια