Γίγαντες με κρούστα από λουκάνικο και ψωμί





Υλικά συνταγής


¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
500 γραμμ. γίγαντες
2 πράσα
2 κλωνάρια σέλερι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
1 συσκευασία πομοντόρια (ντοματάκια) ή κονκασέ
250 γραμμ. σπανάκι
αλάτι
πιπέρι
¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο χωρίς το περίβλημα
Τρίμματα φέτας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση


Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα μαγειρικής. Την επομένη στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα. Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40΄.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 2-3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Τα αφήνουμε να μαραθούν για 5΄.
Σπάμε τα πομοντόρια (ντοματάκια) με πιρούνι και τα προσθέτουμε στα λαχανικά. Συμπληρώνουμε 1 φλιτζ. νερό και αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε ταψί. Περιχύνουμε με τη σάλτσα, κάνουμε μία στρώση το σπανάκι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 C για 40΄, να μείνει με το λάδι του το φαγητό.
Αλέθουμε το μπαγιάτικο ψωμί στο μπλέντερ. Βάζουμε το λουκάνικο στο μπλέντερ, να γίνει κιμάς. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε τα ψίχουλα και το λουκάνικο και τα αφήνουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά.
Απλώνουμε το μείγμα με το λουκάνικο στο φαγητό και ψήνουμε στους 230 C για 10΄, να ροδίσει καλά η κρούστα.

Σχόλια