Λαχανοντολμάδες με σάλτσα απο ταχίνι




(από τον chef Νίκο Σκαρμούτσο)

Υλικά 

λάχανο 1 μεγάλο, μαλακό
παρθένο σησαμέλαιο ½ φλιτζάνι
3, ψιλοκομμένα
κρεμμυδάκια φρέσκα
ρύζι Καρολίνα 750 γρ. (μουλιασμένο στο νερό)
μαϊντανός και 1 ματσάκι
δυόσμος,λιγο άνηθος για το γαρνίρισμα
λεμόνι 1 (ο χυμός του)
ζωμός λαχανικών δυο κύβος
αλάτι
πιπέρι
μπούκοβο
Για τη σάλτσα ταχινιού
ταχίνι 1 φλιτζάνι
ζωμό από το φαγητό 2 φλιτζάνια

Εκτέλεση

Αφαιρείτε τον κώνο από το κοτσάνι του λάχανου. Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ζεματίζετε το λάχανο για 8'λεπτα Το βγάζετε, το στραγγίζετε, αφαιρείτε τα πρώτα φύλλα που έχουν ζεματιστεί και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να ζεματιστούν όλα τα φύλλα.Σοτάρετε σε λίγο σησαμέλαιο τα ψιλοκομμένα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια, προσθέτετε το μουλιασμένο ρύζι και τα βγάζετε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε μαϊντανό και δυόσμο και ανακατεύετε.Απλώνετε τα φύλλα και βάζετε στην άκρη κάθε φύλλου μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Τυλί- γετε δεξιά και αριστερά τις άκρες και ρολλάρετε -όχι όμως πολύ σφιχτά- τον ντολμά. Σε φαρ- διά και χαμηλή κατσαρόλα στρώνετε μια σειρά από μικρά φύλλα και από πάνω βάζετε τους ντολμάδες με το τύλιγμα προς τα κάτω. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε σησαμέλαιο, το χυμό λεμονιού, λίγο μπούκουβο και από πάνω απλώνετε ξανά φύλλα. Προσθέτετε νερο τόσο όσο να καλύπτονται οι ντολμάδες και τους δυο κύβους λαχανικών και σκεπάζετε το φαγητό με ένα βαρύ πιάτο.Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά σκεπασμένη και μόλις το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 45’ ακομη!Στη συνέχεια χτυπάτε στο μπλέντερ το ταχίνι, προσθέτοντας σιγά – σιγά τον χλιαρό λεμονάτο ζωμό του φαγητού και με τη σάλτσα ταχινιού περιχύνετε τους λαχανοντολμάδες,και γαρνίρετε με λιγο άνηθο ψιλοκομμένο!Tips/ προσέχουμε πάντα οταν φτιάχνουμε λαχανοντολμάδες οι κατσαρόλα μας να εχεις υγρά ώστε να μην μας πιάσουν,και ποτες δεν βάζουμε κουτάλα να ανακατέψουμε,αλλα κουνάνε ελαφριά την κατσαρόλα!

Σχόλια