Αγιορείτικος μπακαλιάρος



(από τον chef Νίκο Σκαρμούτσο)

Υλικά 

800 γρ. μπακαλιάρος, καθαρισμένος και ξαλμυρισμένος
1 κιλό κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ροδέλες
1/2 κιλό πατάτες σε φέτες, ελαφρώς τηγανισμένες
1 κ.γλ. πελτές ντομάτας
12 δαμάσκηνα ξινά
2 λεμόνια(το χυμό)
Ελαιόλαδο
Πιπέρι και μπαχάρι (κόκκοι)

Εκτέλεση

Σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέσα σε ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μπαχάρι και το πιπέρι.Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε νερό για να βράσουν τα κρεμμύδια. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.Στη συνέχεια, τοποθετούμε τις πατάτες στη βάση της κατσαρόλας, απλώνουμε τον μπακαλιάρο και στα κενά βάζουμε τα δαμάσκηνα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το φαγητό για 20 λεπτά. Κατά διαστήματα ανακινούμε την κατσαρόλα και προςθετουμε λιγο νερό αν χρειάζεται χωρίς να ανακατεύουμε με κουτάλι. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και φροντίζουμε να περιχυθεί σε όλο το φαγητό. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σχόλια