Καλοκαιρινοί κεφτέδες















Υλικά

1 κιλό κρεμμύδια
6 πιπεριές (βάλτε κόκκινες, κίτρινες, ό,τι σας αρέσει)
300 γραμ. ντομάτες κομμένες σε φέτες
300 γραμ. φέτα θρυμματισμένη
50 γραμ. κάπαρη
5-6 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
μισό ματσάκι μαϊντανό
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για τους κεφτέδες:
1-2 μεγάλες χοντροκομμένες φέτες ψωμί ή 3-4 ψωμί τόστ
1 κρεμμύδι
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (όχι πολύ λιπαρό)
1 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού ξερό δυόσμο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κούπα κίτρινο αλεύρι από σκληρό σιτάρι, για το αλεύρωμα
Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα


Εκτέλεση συνταγής

Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το ψωμί και ρίξτε νερό για να το καλύψετε. Αφήστε το να μουλιάσει και να μαλακώσει αλλά να μην διαλύεται. Στραγγίξτε το και στύψτε το ανάμεσα στα χέρια σας για να φύγει το επιπλέον νερό και επιστρέψτε το στο μπωλ. Σε ένα μούλτι, ψιλοτρίψτε τα κρεμμύδια και ρίξτε τα στο μπωλ με το ψωμί μαζί με τον κιμά, το ελαιόλαδο, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώστε καλά τον κιμά για περίπου 20 λεπτά. Όσο πιο πολύ ζυμώνεις τον κιμά για τους κεφτέδες τόσο πιο αφράτοι και νόστιμοι γίνονται. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τον κιμά στην άκρη για 1 ώρα περίπου. Οι γεύσεις θα αναμειχθούν και θα δέσουν.
Σε μια πιατέλα ή ένα ταψί, απλώστε το αλεύρι.
Πάρτε το μπωλ με τον κιμά, ζυμώστε για 1 λεπτό και πλάστε κεφτεδάκια σε σχήμα μεγάλου καρυδιού, ακουμπώντας τα έπειτα πάνω στο αλεύρι. Ανακινήστε τα καλά για να καλυφθούν καλά με το αλεύρι απ’ όλες τις πλευρές. Εντωμεταξύ, σε ένα μεγάλο, φαρδύ τηγάνι με ψηλά τοιχώματα, ρίξτε το λάδι. Θα πρέπει να φτάνει μέχρι τα μέσα του κεφτέ, δεν χρειάζεται παραπάνω. Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν κάψει, πάρτε τα κεφτεδάκια ένα-ένα στην παλάμη σας, τινάξτε το επιπλέον αλεύρι και προσθέστε τα προσεκτικά στο λάδι. Μην παραγεμίσετε το τηγάνι. Δεν θέλουν πολύ ψήσιμο γιατί σφίγγουν και σκληραίνουν. Τρία λεπτά απ’ την μια και δυο-τρία απ’ την άλλη σε καυτό λάδι κι είναι έτοιμοι. Αφαιρέστε τα απ’ το τηγάνι και αν θέλετε, ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το λάδι.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες και τις πιπεριές σε μπαστουνάκια. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο από το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα αλατίζουμε και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν τελείως, περίπου 10 λεπτά. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, αν χρειάζεται και ρίχνουμε τις πιπεριές. Κάνουμε το ίδιο όπως τα κρεμμύδια, θα πάρει όμως λίγο παραπάνω χρόνο. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί ή πυρέξ, απλώνουμε ομοιόμορφα τα κρεμμύδια με τις πιπεριές και τις φέτες ντομάτας. Τοποθετούμε στη σειρά τα κεφτεδάκια και ρίχνουμε από πάνω , την τριμμένη φέτα και την κάπαρη που έχουμε ξαρμυρίσει πολύ καλά. Προσθέτουμε από πάνω τα φυλλαράκια της φρέσκιας ρίγανης και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνουμε (προσοχή στο αλάτι γιατί έχουμε τη φέτα και την κάπαρη) και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυράκι.



Σχόλια